Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Hellström som är digitaliseringstrateg i Södertälje kommun ger sin syn på varför AI är viktigt för kommunens framtid. Foto: Moa Bergman/SVT

Södertälje kommun satsar på AI-utveckling: Ska bland annat övervaka äldre

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun arbetar med att öka användningen av artificiell intelligens inom sin verksamhet. Ett exempel på hur är genom AI-kameror i hemtjänsten, som ska ersätta nattlig tillsyn.

– För att klara de utmaningar vi har framför oss så behöver vi ta del av den nya tekniken, säger Göran Hellström, digitaliseringstrateg på Södertälje kommun och Telge.

AI-kamerorna har inte satts i bruk än i Södertälje, men det används redan i flera andra kommuner. Men det väcker frågan om man kan känna sig trygg med att övervakas nattetid av AI?

– Man ska absolut känna sig trygg och säker om man har en AI-kamera hemma hos sig. Det är viktigt att se till att vi har en kedja av genuin it-säkerhet med larmhantering så att vi inte ser till att bli hackade, säger Göran Hellström.

Många användningsområden med AI

Sensorer, AI-kameror, beslutsunderlag, förutse och föreslå åtgärder. Det är exempel på vad AI kommer göra i framtiden inom kommunens verksamhet. Men enligt Göran Hellström ska det finnas en återhållsamhet med att låta AI ta beslut helt själv.

– Det finns absolut risker, datasekretess är något vi måste tänka på. Det finns även en avsaknad av reglering och styrning av AI, säger Göran Hellström.

Starta videon för att höra mer om kommunens satsning på AI och hur AI-kamerorna för nattlig tillsyn ska fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.