Södertälje sjukhus går upp i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje sjukhus går från stabsläge till förstärkningsläge. Från och med måndag stängs den planerade kirurgin, uppger sjukhuset.

– Det handlar om den typen av kirurgi som inte är akut.Vi gör det för att spara material och frisläppa personal för att hantera Corona, säger Christophe Pedroletti, vd vid Södertälje sjukhus.

Södertälje sjukhus gick på fredagseftermiddagen upp i förstärkningsläge. Det innebär bland annat att alla planerade operationer ställs in från och med måndagen den 16 mars. Därmed säkras både bemanning och sjukvårdsmateriel.

– Alla våra förberedelser sätts nu i verket. Ett exempel är att vi nu koncentrerar våra operativa resurser, säger Christophe Perdroletti.

Coronaviruset i Södertälje

Sjukhuset uppger att man har fått ett ökat antal patienter som behöver läggas in för infektionssymptom och luftvägssymptom.

– Det finns en risk att man smittas av någon som är sjuk med Covid19 även om man bara har en vanlig förkylning. Så om man kommer till sjukhuset kan de öka smittspridningen, säger Christophe Pedroletti.

Generellt besöksförbud

Sedan tidigare råder det generellt besöksförbud på Södertälje sjukhus.

– Vi vädjar verkligen om detta – kom inte till sjukhuset om du inte tror att du måste läggas in, för din egen skull och för andras, säger Christophe Pedroletti.

Sjukhuset har även ett stort behov av handsprit och skyddsutrustning. Tidigare i veckan stals ett hundratal flaskor handsprit och munskydd därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet