Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Södertälje sjukhus växlar ner – har färre coronapatienter Foto: TT

Södertälje sjukhus växlar ner – har färre coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad
Från och med klockan 12 på måndagen lämnar Södertälje sjukhus förstärkningsläget och går in i stabsläge. Anledningen är att antalet covid-19-fall har minskat kraftigt.

Södertälje sjukhus har sedan februari och mars anpassat vården efter coronapandemin. Bland annat har planerade operationer, som inte varit akuta, skjutits upp.

Men nu minskar antalet covid-19-fall på sjukhuset. Även om det fortfarande ligger på en hög nivå så bedöms nu sjukhusets personal kunna hantera det med planerade resurser.

– Som mest behandlades det 100 patienter med covid-19 på Södertälje sjukhus samtidigt, varav tio på intensiven. Nu är det 15-20 smittade, berättar Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus.

Redo att växla upp

– Och om det kommer en andra våg så har vi möjlighet att växla upp till förstärkningsläget igen. Då kan vi komma att kalla in personal från sina semestrar, säger Christophe Pedroletti.

Han bedömer att det kommer att ta mer än ett halvår att komma i kapp den köbildning som uppstått för annan icke akut vård.

Sjukhusets kris- och katastrofledning kommer fortsätta träffas under sommaren för att hålla koll på läget regelbundet och vid behov kunna växla upp beredskapen igen.

Fakta:

Visa

Antal covid-19 patienter hittills: 665 st

Varav IVA: 52 st

Som mest hade vi 101 patienter med konstaterad eller misstänkt Covid-19 den 12 april, varav 10 st på IVA.

Just nu har vi 32 patienter med konstaterad eller misstänkt Covid-19 varav en på IVA.

Avlidna patienter hittills är 67 st.

Källa: Södertälje sjukhus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet