Södertälje söker stöd för nationellt förbud mot fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

I en skrivelse uppmanar Södertälje nu landets övriga kommuner att ställa sig bakom ett förslag om ett nationellt förbud mot försäljning av fyrverkerier.
– Vi har velat ha det i 20 år men utan framgång. Ingen regering – oavsett färg – har reagerat, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

I Södertälje kommun är det endast tillåtet att skjuta fyrverkerier mellan klockan 23 och 01 på nyårsafton. Men trots det har det smällt kontinuerligt den senaste veckan.

– Det har varit som vanligt. Både människor och djur mår dåligt och det orsakar även skador och bränder, säger Boel Godner (S) som länge krävt ett totalförbud mot försäljning av fyrverkerier.

Hänvisar till lokala ordningsstadgarna

– Vi vill ju gärna ha ett förbud på nationell nivå. Vi har velat ha det i 20 år men utan framgång – oavsett färg på regering. De hänvisar till de lokala ordningsstadgarna, men i Södertälje har vi reglerat det genom att man bara får skjuta mellan 23 och 01 på nyårsafton men det hjälper inte, säger Godner.

Nu har Södertälje kommun skickat ut en skrivelse till landets övriga kommuner och hoppas på gehör och medhåll så att frågan hamnar högre upp bland regeringens prioriteringar. Det här var Sörmlands Nyheter först att rapportera om.

– Vi skickade ut den strax före jul och vi hoppas att vi från stöd från andra kommuner som upplever liknande problem, säger Godner.

Har ni fått några reaktioner på brevet ännu?

– Vi kommer sammanställa det efter nyårshelgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.