Bäst i Sverige på fräsning – Södertäljebon representerar Sverige i VM

I oktober drar yrkes-VM i Abu Dhabi igång. Över 70 länder deltar i tävlingen och Sverige har 27 representanter. En av dem är Södertäljekillen Joel Lindh.

CNC-milling, även kallat för fräsning, är området som Joel ska tävla i. Han kvalade in sig till Yrkes-VM genom olika turneringar i landet och klassas nu som Sveriges bästa fräsare. Joel Lindh är 19 år gammal och har snart under fem års tid arbetat med fräsning.

– Det är som 3D-printning. Det är samma princip fast du kör med metall istället. Allt du kan rita på papper kan du även tillverka i metall. Jag har som exempel gjort aluminiumskal till Iphones. Det finns inga begränsningar, säger Joel Lindh.

”Det är tidspress”

Idag jobbar han för Scania där han tillverkar delar till lastbilar, just via fräsning. Och trots att han dagligen jobbar med fräsning så vet han om att det krävs extrem noggrannhet för att komma långt i vm.

– Tävlingen går till så att man får en maskin, en ritning och ett metallblock. Tanken är att man ska tillverka delen som finns på ritningen, inom fyra till sex timmar. Det är tidspress och så ska man göra en så bra bit som möjligt, säger han.

Oändliga möjligheter

Hur det än går i tävlingen så är Joel ändå nöjd över att få chansen att delta i mästerskapet.

– Jag får representera Sverige, jag får göra något som jag tycker är väldigt kul och det är en tävling som verkligen ger någonting. Man blir väldigt attraktiv på arbetsmarkanden. Möjligheterna är oändliga, säger Joel Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer