Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Södertäljebor positiva till totalförbud för fyrverkerier Foto: SVT

Så tycker Södertäljebor om totalförbud mot fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att införa ett totalförbud mot försäljning av fyrverkerier till privatpersoner har stöd bland Södertäljeborna. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) hoppas att även landets kommuner sluter upp så att regeringen kan uppvaktas – och nu väntar hon på svar.

Södertälje kommun har länge velat få tillstånd ett nationellt fyrverkeriförbud och har tidigare uppvaktat regeringen på egen hand för att få gehör i frågan.

– Dåvarande inrikesministern Anders Ygeman hänvisade oss till de lokala ordningsföreskrifterna och där har vi gått så långt vi kunnat med att begränsa användandet till några timmar på nyårsafton men det har inte räckt som åtgärd, säger Boel Godner (S).

Nu går kommunen hela vägen för att få brett stöd och har skickat ut en skrivelse till landets alla kommuner med uppmaning om att de ska sluta upp i kampen, vilket SVT berättat om tidigare. I brevet står det att användandet av fyrverkerier ”skapar mycket stor upplevd otrygghet i våra bostadsområden och är ett växande säkerhetsproblem”.

Nu väntar Godner på svar.

– Vi ser fram emot det för att sedan kunna uppvakta nuvarande inrikesministern, säger hon.

För många är fyrverkerierna höjdpunkten på nyårsafton, varför vill ni förbjuda användandet även då?

– Nackdelarna är större än fördelarna, vi har sett alldeles för mycket skador, bränder, brott som begås och smällande som inte sker runt just tolvslaget. Hade det varit så så hade det inte varit en så stor fråga för oss.

I klippet ovan berättar Södertäljebor vad de tycker om förslaget om att totalförbjuda privatpersoner från att använda fyrverkerier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer