Trots de tre inbrotten ser Nina Jonsson positivt på butikens framtid – hör henne berätta om inbrotten i klippet. Foto: Matilda Ringqvist/SVT

Ninas butik fick tre inbrott på två veckor: ”Södertäljebornas respons får oss att vilja fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av två veckor fick Nina Jonssons lampbutik tre inbrott. Efter det tredje tillfället var hon nära på att lägga ner verksamheten men Södertäljebornas fina respons gjorde att de valde att fortsätta.

– Det är ju den som har fått oss att orka fortsätta kämpa – från att vi kände ”nu lägger vi ner” till att vi vill finnas kvar för Södertäljeborna, säger Nina Jonsson, butiksägare.

För att motverka att få fler inbrott har de bland annat satt upp balkar på fönstren, lappar där det står att de har larmat, samt så har de valt att sluta ta emot kontanter.

Uppklarning av inbrott

Enligt Svensk handel har brotten mot handeln såsom stölder och rån ökat den senaste tiden. Men antalet inbrott mot handlare har hållit sig stabilt den senaste tiden i Sverige. Däremot är det en låg andel av de anmälda inbrotten som får en uppklarning.

– Det är bara ett fåtal procent av de inbrott som sker som klaras upp och det är klart att som kriminell så är ju det fantastiskt bra att höra. Man kan begå i princip hur många brott som helst utan att riskera att åka fast, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

Hör Nina Jonsson berätta om inbrotten och Södertäljebornas stöd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.