Hör säkerhetschefen Per Geijer berätta om utvecklingen av brott mot handeln. Foto: Matilda Ringqvist/SVT

Brott mot handeln ökar – nästan varannan handlare utsätts för brott

Uppdaterad
Publicerad

Tre inbrott hos en lampbutik, en smash and grab-kupp mot en tobaksaffär och ett rån mot en hamburgerkedja – den senaste tiden har flera brott mot företagare rapporterats i Södertälje. Enligt Svensk handels trygghetsbarometer fortsätter brotten som drabbar handeln att öka. Närmare varannan handlare har utsatts för stöld, hot eller våld den senaste tiden och brotten blir allt grövre.

Svensk handels trygghetsbarometer från i somras visar att ungefär var fjärde handlare utsatts för någon typ av hotfullt beteende från en kund under juni i år, samt att 4 av 10 handlare utsattes för stöld under den senaste veckan. Detta är den näst högsta rapporterade siffran i undersökning på tre år.

– Storstadsområdena som Stockholm är alltid hårt drabbade av rån, stöder, hot och våld. Så är det även i dag, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

Hur ser det ut här i Södertälje?

– Just för Södertälje har jag ingen statistik, men det är en levande stadskärna med mycket besökare och det följer också en hel del brott, tyvärr, säger Per Geijer.

Hör mer om hur brotten mot handlare utvecklas och hur uppklarningen ser ut för brotten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.