Foto: Maria Makar/SVT

Södertäljekopter sörjer offren efter kyrkdåden i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Minst 45 personer dog i de två kyrkdåden i Egypten. Nu sörjer kopterna i Södertälje offren.

Under palmsöndagen slog en självmordsbombare till mot en kyrka i Tanta och därefter en i Egyptens näst största stad, Alexandria. Samma stad som Kristina Youssef och Essam Mikhail, som bor i Södertälje kommer ifrån. Samma kyrka som de en gång gifte sig i.

– Man har ju fina minnen därifrån och man vet exakt hur gatan fram till kyrkan ser ut och hur entrén ser ut, säger Kristina Youssef.

”Många började gråta”

Hon och hennes familj är engagerade i den koptiska församlingen i Södertälje och de befann sig där när dåden inträffade.

– Jag ringde direkt till min mamma i Alexandria och hon var i en annan kyrka, säger Essam Mikhail.

– Det var chockerande och många började gråta. Man undrade om ens anhöriga lever.

”Måste älska våra fiender”

De kristna kopterna utgör ungefär tio procent av Egyptens befolkning. Men de senaste åren har militanta islamister utfört flera dåd i landets kyrkor.

– Det sker varje år och varje högtid, men det är läskigt att döden kan ligga bara runt hörnet, säger deras son David Mikhail.

– Men vi måste älska våra fiender och förlåta det som har hänt, vi ska inte ut och kriga, säger Kristina Youssef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.