Håkan Malmrot, rektor på Hovsjöskolan i Södertälje är positiv till lönetillägget för förstelärare. Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Södertäljerektor: Lönetillägget blir en drivkraft

Publicerad

Från första augusti kan lärare på skolor i socioekonomiskt utsatta områden få 10 000 kronor extra i lön. Men statsbidraget gäller bara förstelärare och det kritiseras av Lärarförbundet.

På Hovsjöskolan i Södertälje jobbar i dag tolv förstelärare. Rektorn tror att lönetillägget kan bli en drivkraft och en morot för lärare som vill avancera.

– Det är bra att det finns ett uppdrag som man kan söka och drivas mot när man känner att det här är jag redo för, då finns det en morot i att du får en riktad peng för det, säger Håkan Malmrot, rektor på Hovsjöskolan.

Tidigare har tillägget varit 5 000 kronor, men för att kunna rekrytera erfarna och välkvalificerade lärare till de skolor med störst utmaningar har regeringen beslutat att höja bidraget till 10 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer