Lena Hellström, rektor på Knutbyskolan i Rinkeby är positiv till lönetillägget för förstelärare. Foto: Moa Ferm/SVT

Rinkebyrektor: Lönetillägget kommer gynna alla

Publicerad

Från första augusti kan lärare på skolor i socioekonomiskt utsatta områden få 10 000 kronor extra i lön. Men statsbidraget gäller bara förstelärare och det kritiseras av Lärarförbundet.

På Knutbyskolan i Rinkeby jobbar i dag tio förstelärare. Rektorn tror att en höjning av tillägget skulle bidra till en positiv utveckling på skolan.

– Det är klart att det kan kännas surt på en individnivå om ena kollegan får mer betalt, men vi har väldigt tydliga riktlinjer för våra förstelärare. De har mer ansvar och specifika uppdrag, säger Lena Hellström, rektor på Knutbyskolan.

Tidigare har tillägget varit 5 000 kronor, men för att kunna rekrytera erfarna och välkvalificerade lärare till de skolor med störst utmaningar har regeringen beslutat att höja bidraget till 10 000 kronor.

Det här är förstelärare

Visa

Förstelärare är en karriärtjänst för legitimerade lärare som jobbat i minst fyra år som lärare. Tjänsten tillkom efter ett regeringsbeslut 2012 med syfte att höja läraryrkets status.

Förutom att undervisa kan förstelärare även arbeta bland annat  med att utveckla undervisningen, coacha kollegor eller vara huvudansvariga för ett ämne.

Källa: ne.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer