Södertälje kommun har stora skulder. Foto: SVT

Kommunernas skulder ökar – Södertälje toppar listan

Publicerad

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) har Södertälje kommun åtta miljarder kronor i skulder – nästan 100 000 kronor per kommuninvånare. Men stadsdirektören tar jätteskulden med ro.

Södertälje kommun har betalat av stora skulder de senaste åren. Sedan 2014 har skuldkontot sjunkit från tolv miljarder, till åtta miljarder. Men skulder på åtta miljarder är fortfarande bland de högsta i landet.

– Ibland måste man göra investeringar och då kan skulderna gå upp, säger Rickard Sundbom, stadsdirektör.

De åtta miljarderna innebär nämligen att kommunen har lånat nästan 93 000 kronor per kommuninvånare. Den summan är den högsta av Stockholms läns kommuner, och femte högst i landet.

Stadsdirektören: ”Som studielån”

Men Södertälje kommun har de senaste åren lyckats sänka sina skulder och går därmed mot strömmen. För i åtta av tio kommuner ökar skulderna istället, enligt SCB.

– Alla med studielån eller bolån vet att man kan bli tvungen att ta på sig en skuld för en nödvändig investering ibland, men vi står ekonomiskt starkare nu än på många år, säger Rickard Sundbom på Södertälje kommun.

Störst skulder per invånare har Örebro kommun med sina 105 531 kronor per invånare. Därefter kommer Ystad med 100 957 kronor.

På femte plats kommer Södertälje med skulder på 92 949 kronor per invånare.

Hur stora kommunens skulder är har ingenting med invånarnas privatekonomi att göra utan handlar om kommunens belåningsgrad.

Källa: SCB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.