Foto: SVT

Södertäljes tekniska nämnd får kritik för parkeringshuset bakom stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljes tekniska nämnd har haft väsentliga brister gällande parkeringshuset som byggs bakom stadshuset. Bland annat ska förskottsbetalningar hanterats på ett tveksamt sätt, det menar revisorer som granskat kommunens verksamhet.

– Det är ju ett jätteproblem såklart, säger Tage Gripenstam (C), ordförande i tekniska nämnden.

Det var under kommunfullmäktiges sammanträde under torsdagskvällen som kommunens revisionsberättelse presenterades. Revisorerna riktade då anmärkning mot den tekniska nämnden. Väsentliga brister ska ha skett i investeringarna av parkeringshuset bakom stadshuset.

Ingen offentlig upphandling

Bristerna ska ha skett i samband med att planeringen av parkeringshuset påbörjades under senare delen av 2017 och byggandet under 2018. Bland annat ska bygget inte upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling.

Tage Gripenstam (C), ordförande i tekniska nämnden håller delvis med kritiken. Foto: SVT

Tage Gripenstam (C) menar att dessa upphandlingar inte gjorts av nämnden, utan av förvaltning och tjänstemän enligt den så kallade delegationsordningen. Och kommunstyrelsen har nu lagt ett förslag om om den ska skärpas, samt att fler upphandlingar ska ligga hos nämnderna.

– Nämnden är ju ändå alltid ytterst ansvarig för sin verksamhet. Så det spelar egentligen inte roll vem som gör felet. Men ett större ansvar för upphandlingar måste vara hos nämnden så man har bättre kontroll från politiken, säger Tage Gripenstam (C).

Tveksamma förskottsbetalningar

Revisorerna menar även att nämnden agerat passivt efter att ha fått kännedom om bristerna. Men där håller Tage Gripenstam (C) inte helt med.

– Jag har inte svara för ordförande förra perioden, men jag har svårt att se den kritiken riktigt. Nämnden har inte haft så stor möjlighet att se dessa bristerna och vi startade en extern utredning när vi fick veta detta i februari, mars, för att se hur det här gått till.

Dessutom ska förskottsbetalningar skett innan leverans och dessa ska ha hanterats på ett tveksamt sätt.

– Det är där delegationsordningen inte följts ordentligt. Varför det skedde får utredningen visa. Men det har ju inte gått rätt till som det ska göra, säger Tage Gripenstam (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.