Henrik Malmgren är gruppchef för driften i centrum, och han har köpt in sopdammsugaren till kommunen. Foto: SVT

Sopdammsugaren ska rensa Södertälje på fimpar

Publicerad

Nu börjar kommunen köra med en så kallad sopdammsugare i centrala Södertälje. Maskinen är en del av strategin för att komma till bukt med nedskräpningen.

– Man knäpper igång den med en knapp, och sedan är det bara att börja gå, säger Henrik Malmgren, gruppchef för driften i centrum på Södertälje kommun, som suger upp ett par fimpar på Storgatan.

Mer skräp i Södertälje

I en mätning som gjordes 2016 av Håll Sverige rent och SCB konstaterades att Södertälje låg högt över snittet beträffande skräpartiklar. På tio kvadratmeter i Södertälje hittades cirka 10 skräpartiklar, exempelvis fimpar och papper, medan genomsnittet för alla kommuner som mättes låg på sex skräpartiklar på samma yta.

Sopkaoset i Södertälje

– Vi får säkert in tio felanmälningar i veckan från allmänheten om att vi har för få askkoppar, att det är fimpar överallt och att vi inte sköter oss, säger Henrik Malmgren.

Problem med fimpar

SVT har vid ett flertal tillfällen rapporterat om sopsituationen i staden där dumpningar och skräpkaos vid återvinningsstationer är återkommande och stora problem. Kommunen jobbar med en strategi för att komma till bukt med situationen och gatudammsugaren är en del av det arbetet. Den kostade 200 000 kronor och ska plocka upp småskräp runt parkbänkar och längs husfasader i de centrala delarna av staden.

Men är inte skräpet en liten del av problemet?

– Det är absolut en liten del, men det är ett vardagsproblem att vi har mycket fimpar och skräp på marken, säger Henrik Malmgren.

Men är det värt det då?

– Jag tycker absolut att det är värt det, för mig handlar det mycket om detaljerna och det är i detaljerna som vi inte får till det just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet