Pensionärerna tröttnade – nu vill de stoppa nedskräpningen

Uppdaterad
Publicerad

Hovsjöborna Walleed Mirza och Salah al-Sam har tröttnat på att det är skräpigt vid återvinningsstationerna. I ett nytt pilotprojekt vänder de frustrationen till handlingskraft.

Som SVT berättat tidigare har det varit stora problem med nedskräpning på flera håll i Södertälje.

Vid de större återvinningsstationerna har företagare och privatpersoner dumpat avfall som borde lämnats på återvinningscentralerna.

Sopkaoset i Södertälje

Fick nog av skräp

I våras fick pensionärerna och Hovsjöborna Walleed Mirza och Salah al-Sam nog och kontaktade därför bostadsbolaget Telge Hovsjö.

– Jag bor i närheten här och såg hur folk hade slängt sopor på marken. Det ligger också tidningar och stolar på marken. Det ser inte bra ut i vårt område, säger Walleed Mirza.

– Jag gick till Telge Hovsjö och sa att jag har en idé för att hjälpa folk att sluta slänga sopor på marken, säger Salah al-Sam som reagerat på samma sak.

Nu jobbar de själva frivilligt i ett pilotprojekt som går ut på att informera boende i området om hur man ska sopsortera.

– Jag tror att det är ett utbildningsproblem. Man måste berätta hur man ska sortera soporna på rätt ställe, säger Walleed Mirza.

Pratar med hyresgäster

Till en början ska de besöka 182 lägenheter tillsammans med projektledaren från Telge Hovsjö.

Eftersom de båda bor i området och också pratar arabiska har de lätt att få kontakt med hyresgästerna. Och när SVT var med på de första besöken fick de positiv respons.

– Det är jättebra att de går ut såhär, säger en av grannarna som de ringer på hos.

Och de ger inte upp i första taget.

– Jag tror att vi kommer se bra resultat, jag kommer bli mycket glad om mitt område är rent. Vi kommer att fortsätta arbeta för att få bra resultat, säger Salah al-Sam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet