Erika Ullberg, tv, tycker det är galet att spara på Södertälje sjukhus. Anna Starbrink avvisar kritiken. Foto: TT. Bilden är ett montage.

Sparkrav på Södertälje sjukhus väcker politisk ilska

Uppdaterad
Publicerad

– Jag tycker att det är helt galet att spara på de allra sjukaste och på personalen, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg. Ansvariga politikern avvisar helt kritiken och menar att de gör en stor satsning på Södertälje.

Att Södertälje sjukhus måste spara 40 miljoner kronor i år, vilket Länstidningen berättade igår, är något som upprör oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S)

– Besparingarna är framtvingade på grund av att budgeten är för snäv. Alliiansen prioriterar tydligt de privata vårdgivarna som behandlar lättare åkommor, medan akutmotttagningar och vårdplaser till de svårast sjuka nu dras åt och man där gör tydliga besparingar, säger Erika Ullberg till SVT, och lägger till:

– Jag tycker att det är helt galet att spara på de allra sjukaste och på personalen, säger Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd.

Avvisar kritiken

Men hälso- och sjukvårdslandstingsrådet inte alls håller med om kritiken.

– Under 2017 och 2018 gör vi stora satsningar på husläkare och vårdcentraler. Störst procentuell ökning beräknas gå till vårdcentralerna i Södertälje. Och de privata vårdgivare som Erika Ullberg talar så föraktfullt om är inte bara hälften av våra vårdcentraler – tack vare vårdvalen gör de fristående vårdgivarna att Stockholms län har landets kortaste väntetider till specialistvård, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Anna Starbrink säger också att mer specialistvård utanför akutsjukhusen är en viktig strategi för framtidens sjukvård. Det gör enligt henne att de stora sjukhusen kan koncentrera sig på de svårast sjuka patienterna.

”Backa in i framtiden”

– Att flytta resurser från den öppna specialistvården som S föreslår vore att backa in i framtiden, säger Anna Starbrink.

Och så här kommenterar hon beskedet om de stora besparingarna på Södertälje sjukhus:

– Det är bra om Södertälje sjukhus minskar på inhyrd personal och istället satsar på löneutveckling, karriärmöjligheter och bättre arbetsmiljö för den fasta personalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer