Mannen, hemmahörande i Södertälje kommun, har enligt domen publicerat både ett integritetskränkande videoklipp och nakenbilder på sin före-detta flickvän på Twitter. Foto: TT

Spred nakenbilder och sexfilm på sin före-detta – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i Södertälje kommun döms till fem månaders fängelse för olaga förföljelse. Han ska bland annat ha publicerat nakenbilder på sin före-detta flickvän i sociala medier.

I domen beskrivs att den nu dömde mannen ålades kontaktförbud strax efter att han och den före-detta flickvännen gått skilda vägar.

Han har sedan tidigare i somras en dom emot sig där han döms för att vid ett flertal tillfällen ha brutit mot det förbudet. Den domen har ännu inte vunnit laga kraft när nu en ny dom mot honom faller.

Spred bilder i sociala medier

I den aktuella domen förekommer fler brott mot kontaktförbudet samt brott av en annan integritetskränkande art. Mannen ska ha publicerat nakenbilder på den före-detta flickvännen på Twitter och Pinterest, samt en film med sexuellt innehåll på Twitter.

Enligt domen har han även skickat filmen till kvinnans arbetsplats.

Kvinnan beskriver att hon för flera år sedan skickade filmen ifråga till den nu dömde mannen och att han då lovade att radera den direkt efter att han kollat på den.

Ifrågasätter minnesluckorna

Mannen uppger att han inte har något minne av att ha genomfört de gärningar som beskrivs i domen. Han menar att den kombination av mediciner som han tar kan orsaka minnesluckor.

Tingsrätten finner det emellertid inte trovärdigt att han ska ha drabbats av minnesluckor ”exakt vid de tillfällen som omfattas av gärningarna men inte under delar av den övriga tidsperioden som omfattas av åtalet”. 

Han döms till fem månaders fängelse och ska betala skadestånd till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.