Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Sveriges stadsmissioner kopplar man ihop den ökade matåtgången i skolan med inflationen. Hör vad generalsekreteraren tänker om läget. Foto: SVT

Skolmatstrenden: ”Vi känner igen utvecklingen från 90-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Att flera skolor signalerar att det går åt mera mat nu förvånar inte Sveriges stadsmissioner.

– Det är något vi också hör och bakgrunden är att många barn inte får tillräckligt med mat hemma, säger Jonas Wilhlstrand som är generalsekreterare.

Varje år kartlägger organisationen Sveriges stadsmissioner den ekonomiska utsattheten i Sverige. Att det går åt mer skolmat just nu kommer inte som någon överraskning för generalsekreteraren.

– Livsmedel har ju gått upp mycket mer än den generella inflationen, med nästan 15 procent, och mejeriprodukter har ju gått upp mellan 20 och 40 procent. Många familjer får inte ihop det, säger Jonas Wihlstrand på Sveriges stadsmissioner.

Ny hjälpsökande grupp: Arbetande föräldrar

Verksamheterna ute i landet rapporterar att de möter nya grupper som inte tidigare behövt matstöd. Föräldrar vittnar just om att familjen blir väldigt beroende av maten som finns i skolan, berättar Jonas Wihlstrand.

– Det vi ser som oroande nu är att många föräldrar som har jobb ändå behöver söka hjälp. Det är ju ingen forskning, men vi i civilsamhället brukar ju vara först med att se sådana här nya tendenser i samhället.

Hör honom bland annat om kopplingen till 90-talet i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.