Följ med på en tur när Stevan Olic trampar sin velomobil genom Södertäljes gator. Foto: SVT/Fredrik Gustavell

Stevan cykelpendlar till jobbet – i sin velomobil: ”Många blir glada av att se mig”

Uppdaterad
Publicerad

Östertäljebon Stevan Olic har cykelpendlat till sitt arbete på Scania i 15 år. Och de senaste sju åren i något som fått många att höja ett ögonbryn i Södertäljes rusningstrafik – sin orangea velomobil.

– Det finns många som är ännu duktigare än mig, men tack vare min speciella cykel får jag mer uppmärksamhet, säger Stevan som vill uppmana fler Södertäljebor att cykla till jobbet.

En velomobil är en trehjulig liggcykel med kaross. Den räknas i trafiken som en vanlig cykel och följer de trafikregler som gäller för cykel. Velomobilerna är sällsynta i Sverige men vanligare i Holland och Danmark. För Stevan Olic var det vägen in till att börja cykelpendla till jobbet.

– För mig var det en rolig cykel, men för andra kanske det är miljö- eller hälsosaspekten eller något annat. Det viktiga är att fler börjar cykla, säger Stevan som ofta argumenterar för släkt, vänner och kollegor om fördelarna att cykla till jobbet.

”Ingen en perfekt cykelstad”

Samtidigt tycker Stevan att Södertälje kommun kan lära sig mycket av länder som Holland och Danmark för att underlätta för stans cykelpendlare.

– Södertälje är ingen perfekt cykelstad. Det är mycket blandade cykel- och gångbanor och många höga trottoarkanter. Men man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Lär av de städer och länder som tillämpat väl utvecklad cykelinfrastruktur i många decennier, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.