It-störningar på Södertälje sjukhus under natten Foto: SVT/Nada Razooq

It-störningar på Södertälje sjukhus under natten

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje sjukhus hade under natten till torsdagen it-störningar som bland annat ledde till ambulansomstyrning, uppkopplingsproblem och svårigheter i att nå journalsystem. Efter fem timmar var sjukhuset i gång som vanligt igen.

Störningen, som pågick från klockan 23.30 till 04.30 natten till torsdag, berodde på fiberkablar utanför sjukhuset som hade gått av.

Sjukhuset kunde alltså inte ta emot några ambulanser utan de fick styras om till andra sjukhus i regionen. Störningen gjorde också så att personal inte kunde komma åt journaler som bland annat innehåller information om patienters mediciner och provsvar. Även uppkoppling mot röntgen och och viss telefoni påverkades.

– Vi hade manuella rutiner som funkade under den tiden. Det innebär till exempel att man går i väg med läkemedelslistor istället för att rapportera in i journalen. Även läkemedelslistor gick att ta fram på annat sätt, säger Yvonne Hejdenberg, kommunikationschef på Södertälje sjukhus.

Klart inom ett dygn

Förutom sjukhuset är flera verksamheter runtom i Stockholmsregionen berörda. Enligt leverantören Stokab, som ansvarar för fiberkabeln, har kabeln gått av vid ett grävarbete under natten.

På torsdagsförmiddagen väntade de på att få grävresurser för att gräva upp den trasiga delen av kabeln och byta ut den mot en ny. Det kommer vara klart under dagen men senast om 24 timmar.

– Vi har varit i kontakt med alla våra kunder. För en del av de har vi kunnat åtgärda problemet åt men de andra kommer behöva vänta till att kabeln har bytts ut, säger Susanne Lekengård, kommunikationschef på Stokab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer