Foto: Mikael Fritzon, TT

Stor skogsbrand i Nykvarn – väg avstängd

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i skogen vid Båglan i Nykvarn. Enligt Södertörns brandförsvarsförbund rör det sig om en större skogsbrand som kan ta flera dagar att släcka.

– Det är en ganska rejäl skogsbrand. Det är cirka 30 000 kvadratmeter som brinner och då kan det röra sig om flera dagars släckningsarbete, säger Roger Magnusson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Larmet om branden kom strax efter klockan tre på tisdagseftermiddagen. Branden är strax öster om Nykvarn, utmed länsväg 509. Vägen är avstängd i båda riktningarna och påverkar även busstrafiken i området, skriver polisen på sin hemsida.

”Rör sig mot vägen”

– Just nu är det ingen akut hotad bebyggelse, men branden rör sig långsamt mot vägen. På andra sidan vägen finns Nykvarns samhälle, säger Roger Magnusson och fortsätter:

– Vi har ett 25-30 brandmän på plats just nu. Branden är inte under kontroll, utan just nu arbetar vi med att sätta upp en försvarslinje, skulle man kunna kalla det, vid vägen så att den inte tar sig längre än dit.

Sprider sig

Den torra marken och en viss vind försvårar släckningsarbetet och branden tog sig över vägen vid ett tillfälle, men släcktes kort därpå.

– En brand är inte alltid helt lätt att förutse. Ena stunden har vi släckt vid en plats och sedan kommer det en vindpust och så brinner det 50 meter bakom oss i stället, säger Roger Magnusson.

Brandmännen har nu lyckats omringa branden, men vid halv sju på kvällen uppskattade man att den nu hade blivit större än de 30 000 kvadratmeter det först handlade om.

Kan bli kvar i ett par dagar

Vid kvart över 21 på kvällen säger Södertörns brandförsvar att branden inte spridit sig ytterligare den senaste timmen men man har fortfarande fyra stationer på plats.

– Kommer förmodligen vara jobb kvar där ett par dagar, säger Roger Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet