• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Stress och tidsbrist för socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av personalen i socialtjänsten i Södertälje uppger att de sällan eller aldrig har tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter, det visar en ny undersökning som presenteras idag.

Undersökningen om arbetsförhållanden inom socialtjänsten har gjorts av forskare vid Stockholms universitet tillsammans med fackförbunden Vision och SSR.

I Södertälje uppger ungefär hälften av de svarande att de sällan eller aldrig har tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter.

Ett stort problem i hela landet är att man inte lyckas rekrytera och behålla den personal som man behöver. I Södertälje är det på barn- och ungdomsavdelningen som det är svårt att fylla alla platser.

– Det är svårt att hitta socionomer som söker tjänsterna. Det är nu en större efterfrågan på socionomer i samhället, mycket på grund av flyktingvågen. Migrationsverket har tagit mycket personal och även privata boenden, säger Marie Kasselskog på Social- och omsorgskontoret, barn och ungdom, i Södertälje.

Fler och svårare ärenden

I Södertälje saknas idag runt tio socialsekreterare inom barn- och ungdom. Samtidigt har man utökat antalet tjänster, eftersom man har fler och svårare ärenden än tidigare.

Fler tjänster i kombination med större efterfrågan i samhället gör att det är svårt att hitta kompetens personal.

– Ärendeinflödet ökar hela tiden och det är fler barn som har det svårare, vilket gör att vi behöver mer personal och det är svårt, säger Marie Kasselskog.

Vad får det för konsekvenser för dem som behöver er hjälp?

– Det kan ju vara så att det tar längre tid innan vi kan bedöma behov som familjerna har, och längre tid innan det kommer till insatser, men jag skulle inte säga att något barn har farit illa på grund av att vi haft lite personal, säger Marie Kasselskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.