• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör familjen Fimmerstad och SVT:s reporter förklara den 9 år långa konflikten och de olika turerna kring Taxinge slott. Foto: Samy Dahlman/SVT

Strid om Taxinge – kakslottets framtid avgörs i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Många förknippar Taxinge med kakor och julmarknad. Men under ytan har en konflikt pågått i nio år, mellan familjen som arrenderar marken och stiftelsen som äger den. Nu möts parterna i hovrätten.

På ena sidan i rättssalen sitter familjen Fimmerstad som har arrenderat gården och jordbruket i Taxinge sedan 1974. På andra sidan står markägaren, Gustavianska stiftelsen vid Uppsala akademi.

Turerna kring Taxinge har varit många – ett förfallet slott som rustats upp, en olaglig skogsavverkning och tio olika domstolar.

– Det värsta är att se sina föräldrar bli så fruktansvärt illa behandlade, säger arrendatorn Per Fimmerstad.

Hör SVT:s reporter berätta i videon om vad som ligger bakom tvisten.

Gustavianska stiftelsen bildades 1624 genom en donation av Gustav II Adolf.

I dag äger stiftelsen omkring 35 gårdar och över 14 000 hektar åkermark. Avkastningen är avsevärd och varje år delar stiftelsen ut cirka 90 miljoner kronor till olika ändamål vid Uppsala universitet.

Arrende är när en markägare ger en fysisk eller juridisk person rätten att använda jordägarens jord eller mark mot en viss avgift.

Arrendetiden för gårdsarrenden får aldrig vara kortare än fem år. Oftast går arrende i arv om en son eller dotter vill fortsätta bruka jorden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Taxinge slott

Mer i ämnet