Jeanette Hansen Widén har varit tvungen att köpa foder från Tyskland. Foto: SVT

Svagt intresse för kommunens upplåtna betesmark

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun har upplåtit 24 hektar parkyta som man beslutat sig för att inte slå i sommar. Detta för att i höst kunna skänka gräset till bönder som drabbats av torkan. Intresset har dock varit svagt.

– Det har varit tunt med intresseanmälningar, men vi står till förfogande. Det växer dock inte så mycket på grund av torkan, säger Helene Andersson, pressekreterare på Södertälje kommun.

Stockholms stad har kommit med ett liknande erbjudande, men även där har intresset varit svagt, vilket SVT tidigare rapporterat om.

”Logistiskt jättesvårt”

Jeanette Hansen Widén är hästbonde i Hölö och är en av de som drabbats av den stora torkan. Hon känner dock inte att kommunens erbjudande känns aktuellt att utnyttja.

– Då ska man ta sig ut till fälten med maskiner som inte får plats i stan. De är ju nästan för stora ens för ett litet fält. Att sedan ta höet därifrån känns logistiskt jättesvårt. Kommunerna gör det säkert med god vilja, men det blir svårt att ta dessa stora dyra maskiner från landet in till stan, säger hon.

Köpt foder från Tyskland

Hon kände själv att hon inte kunde gå och vänta på att det skulle komma tillräckligt mycket regn, så nu har hon i stället köpt hem foder från Tyskland till sina hästar.

– Nu har vi mat till hästarna till vintern. Det var dock fyra gånger så dyrt som vanligt foder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.