Artin Kesenci, 7, som fått pröva på biodling under sommaren har inte blivit bistungen. ”Bara av en humla.” Foto: SVT

Kyla ställde till det för gurkor och bin

Publicerad

På Fornbacka fritidsgård vill man få unga intresserade av ekologisk odling. – Honungen blev god, säger sjuårige Artin Kesenci som har fått prova biodling. Men det har inte varit ett optimalt år för varken bin eller grönsaker.

För andra året i rad har barn och ungdomar på Fornbacka fritidsgård fått testa på stadsodling. Dessutom har deltagarna fått kika in i bisamhällen och göra egen honung. Men det har inte varit helt utan svårigheter.

– Vi fick en kall vår och bina flög inte riktigt som de skulle, säger Martin Kesenci som jobbar på fritidsgården.

Foto: SVT

”Var rädd förut”

Efter att ha fått testa biodling under sommaren har Artin Kesenci, 7, inte längre några problem med att vara nära de små honungsskaparna.

– Men jag var rädd för bin förut, säger han. I sommar har jag bara blivit stucken av en humla.

Hur blev honungen?

– God.

Foto: SVT

Man har odlat allt ifrån vitlök till zucchini till sallad, olika slags örter och blommor.

– Potatisen har gått bäst, säger Martin Kesenci. Det som har varit svårt är gurkorna och tomaterna, de behöver mer värme.

Ett femtiotal odlingspigga

Ungefär 50 barn och ungdomar har till och från varit med under sommaren. När SVT kom förbi var även Stefan Eriksson på plats och fick prova på att odla bin och grödor.

– Jag tycker att det är roligt. Det är annorlunda och man lär sig en hel del, sa han.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.