SVT Nyheter har kartlagt den svarta hyresmarknaden i Södertälje. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

”Svarta marknaden är enda sättet att få bostad”

Uppdaterad
Publicerad

Ockerhyror och tusentals kronor som hamnar i svartmäklarnas fickor. Samtliga nyanlända om SVT pratat med vittnar om en organiserad svarthandel på hyresmarknaden i Södertälje.

– Överallt frågar folk, har du lägenhet till mig, har du lägenhet till mig? säger Samer Malki, som kom som flykting till Sverige för tre år sedan.

Han sökte sig till Södertälje då det var här hans släkt och vänner bodde. Men den hopplösa bostadssituationen var svår att utstå.

– Det första året utan eget boende var jättetufft. Vi bodde totalt 15 personer i min systers lägenhet, berättar han.

Och han är inte ensam om sin upplevelse. SVT Nyheters kartläggning med vittnesmål från ett 15-tal nyanlända, visar att majoriteten av flyktingarna som sökt sig till kommunen de senaste åren, har haft samma svårigheter. Trångboddhet och en desperat bostadsjakt har blivit vardag.

– Alla pratar om samma problem, bostadsproblemet. Att hitta en lägenhet i Södertälje är omöjligt, säger Shafik Shahristan, som väntar på att få asyl.

Betalar ockerhyror

Då det i genomsnitt är sju års bostadskö i Södertälje så tvingas många nyanlända att vända sig till den svarta hyresmarknaden för att få tak över huvudet.

– Det finns hur mycket som helst att hitta på svarta bostadsmarknaden. Och folk betalar ockerhyror, säger Samer Malki.

Laith Doushe är en av dem som utnyttjats på svarta marknaden.

– Jag har samma erfarenhet som de flesta andra nyanlända. Man har inget annat val än att hyra svart. Det var till och med det som en kommunal handläggare sa till mig, att i Södertälje och Stockholm är ett svartkontrakt den enda möjligheten till bostad, säger han.

”Finns många svartmäklare”

Samtliga som SVT talat med berättar om en utbredd organiserad svarthandel.

– Det finns många svartmäklare här, jag har själv haft kontakt med flera. De utnyttjar vår utsatthet, säger Samer Malki.

Issa Alkass, som även han är flykting från Syrien, fyller i:

– Man måste ju ha någonstans att bo så folk tvingas betala fantasisummor till de här svartmäklarna. Det har uppstått en jävligt dålig situation här, säger han.

”Kan inte leva så här”

Laith Doushe har på nära håll sett hur svartmäklare tar ut 4-5000 kronor extra på den ordinarie hyran. Pengar som de lägger i egen ficka varje månad.

– Jag kan inte leva så här, om sju år har jag betalat 200.000 kronor extra till den som utnyttjar mig svart. Det är inte okej, det måste lösas.

Men varför söker folk sig till Södertälje trots den hopplösa bostadssituationen?

– Kommer man från ett krig och mår dåligt så behöver man träffa släkt och vänner. Man kan inte åka till typ Kiruna och bo själv. Risken är stor att man istället blir deprimerad och aldrig kommer ut i jobb.

Har du tips kring vad vi borde kolla närmare på?

Hör av dig till: linda.asmar@svt.se eller 08-784 00 30.

Självklart får du vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet