SD i Salem lämnar kommunfullmäktige

Publicerad

Sverigedemokraterna i Salem lämnar sina uppdrag i kommunfullmäktige och lämnar två tomma stolar fram till valet. Anledningen är att det var för mycket meningsskillnader inom partiet.

Under kommunfullmäktiges sammanträde i Salem på torsdagskvällen meddelade tre ledamöter från Sverigedemokraterna att de avsäger sig sina uppdrag i kommunen. De som hoppar av är ledamöterna Lars-Göran Holmsten och Gabriel Uresko och ersättare Ann-Christin Skantz. Det innebär att Sverigedemokraterna i Salem inte kommer ha några representanter fram till valet.

Enligt Lars-Göran Holmsten, gruppledare för SD i Salem, grundar det sig i meningskillnader inom partiet.

– Vi delar inte samma syn som vår styrelse och vi kan inte stå för vad de tycker och tänker. Då valde vi att hoppa av, säger han.

Vill inte ta skulden för andras beslut

Trots att Lars-Göran Holmsten är gruppledare för partiet är han själv inte med i styrelsen.

– Jag var ordförande under 2016 och var med och byggde upp den nuvarande styrelsen, men kände att jag inte fick gehör för det jag strävar efter. Jag vill ha en bred politik och diskutera annat än bara invandring och att säga nej till baracker, säger han.

Har ni inte ett ansvar inför era väljare att fylla stolarna i fullmäktige?

– Ja det är smärtsamt. Vi vill fylla stolarna men om man inte kan stå för det som styrelsen diskuterar är det lika bra att lämna det. Vi får se om de kan få flera mandat för sin politik, säger Lars-Göran Holmsten.

”Får vänja sig vid ostabilitet”

Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem är kritiskt till att Sverigedemokraterna avsäger sitt uppdrag.

– Har man blivit invald i kommunfullmäktige ska man vara där. De som röstar på de här partiet får vänja sig vid att det skakas av oroligheter och ostabilitet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.