Nykvarns kommun anordnar program för att fira Sverigefinnarnas dag. Foto: SVT/Privat

Sverigefinnarnas dag firas i Nykvarn

Publicerad

Under lördagen firas sverigefinnarnas dag och Nykvarn har anordnat program för det. Kommunen får bland annat besök av föredetta Idol-deltagaren Simon Zion.

I Nykvarn är det fjärde året i rad som kommunen anordnar ett program för sverigefinnarnas dag och i år firas den även på själva dagen, det vill säga den 24 februari.

– Det är lite roligt att det blev just den dagen i år, så vi hoppas att många kommer, säger Sari Kyhälä på finskt förvaltningsområde i Nykvarns kommun.

Vill locka yngre

Programmet består av bland annat en konsert, en teaterföreställning som ska passa både barn och vuxna, samt besök av sverigefinländaren Simon Zion som var med i Idol 2015.

– Vi vill attrahera en yngre målgrupp, snittåldern är ju generellt lite hög, så därför bjöd vi in Simon Zion, säger Sari Kyhälä.

Vad hoppas ni att dagen ska ge de som kommer?

– En trevlig stund. Vi vill uppmärksamma att vi är många sverigefinnar och att det är vår dag så att säga, det ska vi fira.

Förutom musik och föreställningar bjuds det på tårta, kaffe och karelska piroger.

Södertälje och Salem firar inte

I Södertälje ska sverigefinnarnas flagga hissas, men i övrigt har kommunen inget firande på samma sätt som i Nykvarn. Kommunen anser bland annat att det är för nära Finlands självständighetsdag och har istället planerat andra föreställningar senare i vår för att jämna ut firandet.

Salems kommun tillhör inte finskt förvaltningsområde och firar inte dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.