Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Södertälje firas Sverigefinnarnas dag bland annat med en udda finskakurs. Ta del av en mini-variant i videon. Foto: Moa Bergman

Sverigefinnarnas dag: Här är tre finska ord – du inte visste att du ville kunna

Publicerad

Under lördagen hissas svenskfinska flaggor och bastustugorna går varma runtom i landet – en av Sveriges fem nationella minoritetsgrupper ska firas. Passa på att på sverigefinnarnas dag lära dig tre användbara finska ord i videon.

Både Södertälje kommun och Stockholms stad är finskt förvaltningsområde. Det innebär att kommunerna har ett särskilt ansvar att värna det finska språket.

I Södertälje firas sverigefinnarnas dag bland annat med Janne Westerlund, sverigefinländsk ståuppkomiker, som gärna förkovrar andra i det finska språket.

Starta videon för att lära dig tre lite oväntade ord på finska.

Sverigefinnarnas dag

I Sverige bor omkring 700 000 Sverigefinnar, det är den största nationella minoritetsgruppen.

Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011, men först 2012 beslutade Svenska Akademien att Sverigefinnarnas dag officiellt ska firas den 24 februari.

Att det blev just den 24 februari beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag, som levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Källa: Minoritet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.