Minna Kohtamäki-Corin på Sverigefinska förskolan i Södertälje. Foto: SVT

Sverigefinska förskolan kan tvingas skära ner på personal i höst

Uppdaterad
Publicerad

I höst blir sexårsverksamheten obligatorisk som en skolverksamhet enligt en ny lag, något som kommer påverka Sverigefinska förskolan i Södertälje.

– Vi kommer att behöva skära ner på personal, och vi kommer behöva göra om hela upplägget för verksamheten. En avdelning kommer stå tom, säger Minna Kohtamäki-Corin, förskolechef på Sverigefinska förskolan.

1 januari trädde en ny lag i kraft, som innebär att sexårsverksamheten måste flytta till skolan då den blir obligatorisk som en skolverksamhet. Kommunala sexårsgrupper har redan sedan 90-talet befunnit sig på skolor, men för Sverigefinska förskolan betyder det att de femåringar som skulle ha börjat i ”sexårs” i höst måste förflyttas.

Men de tappar även yngre barn, eftersom flera familjer flyttar alla sina barn för att de ska gå på samma förskola.

– Föräldrarna fick nog lite panik och vissa har sökt svenskspråkiga skolor istället, för att man inte visste vilken skola som erbjuder sexårsverksamhet på finska, säger Minna Kohtamäki-Corin.

Finns inga barn i kö

SVT Nyheter Södertälje gjorde en rundringning till de 19 privata förskolorna i Södertälje. Den visar att det enbart är den här förskolan som drabbas av den nya lagen, då de sex andra förskolorna som haft sexårsgrupper har barn i kö och därför kommer kunna fylla sina platser.

Att det saknas en kö på Sverigefinska förskolan tror Minna Kohtamäki-Corin beror på otillräcklig kunskap hos invånarna.

– Jag hade själv dålig koll på den här förskolan innan jag började jobba här, trots att jag har finska rötter. Hade jag haft mer kunskap tidigare hade jag satt mitt barn här tidigare, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är jätteviktigt att få information om sina alternativ, särskilt eftersom Södertälje ingår i finskt förvaltningsområde.

Varför ska man placera sitt barn på er förskola?

– Har man finsk anknytning är det här ett bra alternativ för att barnet ska få med sig två kulturer och två språk. Dessutom har vi fortfarande små barngrupper och en familjär stämning.

Övrig information

Sverigefinska örskolan drivs privat och har i dagsläget 47 barn – men har plats för 54.

Allt inom verksamheten sker på finska och ibland har förskolan möjlighet att bjuda in så kallade trädgårdsgummor, som lär barnen om finsk kultur.

Från och med höstterminen 2018 kommer Stålhamraskolan erbjuda sexårsverksamhet på finska.

Det finns 19 privata förskolor i Södertälje, men 13 av dem har ingen sexårsverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.