Lunakvarteret – från nybygge till mögel och förfall.

SVT erfar: Hela Lunakvarteret rivs och byggs upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Mögelskadade Lunakvarteret kommer att rivas och byggas upp på nytt för en kostnad på totalt 1,5 miljard kronor. Beslutet kommer att fattas av Telge fastigheter på ett extrainsatt möte nästa fredag, det erfar SVT efter att ha pratat med en anonym källa som är insatt i ärendet.

Diskussionerna om Lunakvarterets utveckling efter att omfattande mögelskador upptäckts, har varit många. Det rör sig om totalt fem huskroppar på 12 000 kvadratmeter kontorslokaler där sjukvård, kommunala verksamheter och myndigheter hyr in sig. Fuktskadorna uppdagades efter att hyresgäster vittnat om luftvägsbesvär, allergi och astma.

Både renovering och rivning har övervägts i olika forum och workshops. Enligt uppgifter från en anonym källa, så lutar det nu åt att kommunala Telge fastigheter kommer fatta ett inriktningsbeslut om att riva Lunakvarteret.

Lunagallerian

Ny detaljplan

När det är klubbat kommer även Södertälje kommuns styrande formellt behöva ta samma beslut innan arbetet med att hitta ersättningslokaler till hyresgästerna kan dra igång.

En rivning av hela kvarteret och nyuppbyggnad beräknas därefter landa på drygt 1,5 miljard kronor – och då krävs sannolikt att en ny detaljplan antas för området. Styrelsen vill också se en fastighetsändring för att underlätta eventuell försäljning av delar av fastigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lunagallerian

Mer i ämnet