Marie-Louise Landenberg berättar om TBE. Foto: TT/SVT

TBE-smittade ökar – Södertälje riskområde

Uppdaterad
Publicerad

Antalet TBE-smittade ökar och förra året var ett rekordår, då nästan 400 personer smittades i Sverige. Södertälje är ett av landets värsta riskområden.

– Det är kustnära och fästingar trivs ju nära vatten, det är där det är som värst, säger Marie-Louise Landenberg, distriktssköterska.

Fästingburen hjärninflammation, eller TBE, har blivit allt vanligare och upptäcker man det inte i tid kan det leda till bland annat bestående förlamningar. Stockholms län är värst drabbat, 2016 smittades 89 personer av TBE här och förra året hade siffran ökat till 151, vilket är rekordmånga.

– En teori är att det har blivit varmare vintrar, och sen sitter fästingarna på rådjur och husdjur, och att de på så vis förs vidare till oss människor, säger Marie-Louise Landenberg.

Södertälje är riskområde

Eftersom Södertälje är ett av riskområdena kommer den så kallade fästingbussen hit under våren och sommaren, i år med start den 9 april. Men på många vårdcentraler vaccinerar man året om och flera besöker drop in-tiderna.

– Ända sen jag var liten har mina föräldrar sett till att jag vaccinerats, och sen har jag fortsatt att fylla på. Det är bra, man vill ju inte gärna få något fuffens, säger Carl Lundberg som är TBE-vaccinerad.

Carl Lundberg Foto: SVT

Är du orolig för fästingar?

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag får några fästingar varje år, men det är bara att plocka bort dem.

Är man skyddad efter första vaccineringen?

– Inte tillräckligt, det krävs i alla fall två för att få ett bra skydd. Tredje tar man efter ett år och sen fyller man på vartefter schemat, säger Marie-Louise Landenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.