Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till en början provinstalleras tre i ett av Telge Bostäders lägenhetshus för att eventuellt addera fler kylboxar. Foto: Daniel Dìaz/SVT

Telge Bostäder testar nytt system för matleveranser

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala Telge Bostäder provinstallerar miljösmarta kylboxar i sina lägenhetshus, så boende kan beställa och hämta välkyld mat.

– Vi vill ge våra hyresgäster en enklare och grönare vardag, säger Helen Kihlman på Telge Bostäder.

Nu testkörs ett antal kylboxar under ett år på fem adresser tillhörande Telge Bostäder. Tanken är att underlätta matleveranser för boende i husen, men på ett grönare sätt.

– Man skapar ett konto via en app och beställer via en matvarubutik här i Sördertälje. Boxen öppnas med hjälp av telefonens bluetooth, berättar Helen Kihlman, samordnande affärsutvecklare på Telge Bostäder. 

Intelligent temperatur

Med hjälp av smart teknik anpassas boxarnas temperatur beroende på leverans.

– Samtidigt som varorna levereras in i boxen aktiveras en kylfunktion som anpassar sig efter den typ av mat som är beställt, oavsett om det är kyl, frys eller torrvaror, förklarar Gustav Wreile, medgrundare till boxarna, i ett sms till SVT Nyheter Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.