Hör senaste nytt om Telge bostäders kö till hyresbostäder i Södertälje. Foto: SVT/Matilda Ringqvist

Bostadskön i Södertälje växer: ”Uppemot 20 års väntan på radhus”

Publicerad

Bostadskön har vuxit jämfört med förra året. Men Telge bostäders analys visar på vitt skilda väntetider i olika bostadsområden.

Det kommunala bostadsbolaget Telge bostäder har nyligen gjort en analys av sin kö till hyresrätter.

Hör mer om den i videon ovan.

Bostadsmarknaden i Södertälje

Cecilia Kumlin som är avdelningschef för affärsutveckling på Telge bostäder berättar att man i snitt får vänta i över sju år på en bostad.

Bolotto och nyproduktion ska råda bot på kön

Är ni nöjda med det?

– Nej det är klart att vi inte är det. Det är också därför vi försöker möta efterfrågan, därför har vi infört ”bolotto” så att datorn slumpar ut en lägenhet, säger Cecilia Kumlin.

Vidtar ni även andra åtgärder för att korta kön?

– Ja vi försöker hela tiden skapa nya lägenheter genom nyproduktion och vi har som mål att försöka skapa hundra nya hyresrätter per år, säger Cecilia Kumlin.

Foto: Källa: Telge bostäder

Telge bostäders bostadskö

  • I juni i år var drygt 64 870 personer inskrivna i bostadskön.
  • Det är en ökning med 8 procent sedan september 2020, då antalet var 60 055.
  • De aktivt sökande (det vill säga de som har sökt tre eller fler bostäder inom ett år) har ökat med cirka 350 personer sedan september 2020, från 4 077 till 4 327 i juni i år.
  • De aktivt sökande utgör cirka 6 procent av de bostadssökande. ”Här kopplar vi samman pandemin med att antalet aktivt sökande minskat för att nu sakteliga öka igen.”

Källa: Telge bostäder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Södertälje

Mer i ämnet