Här öppnar den första Bolotto-vinnaren dörren till sin nya etta i centrala Södertälje. Följ med in och se vad hon tycker om sitt nya hem. Foto: Samy Dahlman/SVT

En etta centralt efter två veckor i kö – Här är första vinnaren i TB:s ”Bolotto”

Uppdaterad
Publicerad

Khanittha Pettersson ställde sig i Telge Bostäders kö för två veckor sedan. Men redan nu har hon fått nycklarna till en etta centrala Södertälje.

– Jag är jätteglad. Det är en jättefin lägenhet, säger den första vinnaren i Telge Bostäders nya system ”Bolotto” där ett fåtal lägenhetskontrakt slumpas ut till de som anmält intresse.

Systemet sjösattes i dagarna och nu kommer ett fåtal av de cirka 80–100 lägenhetskontrakt som förmedlas varje månad lottas ut. En väg in på bostadsmarknaden för unga och nyanlända, men också ett system som initialt fått kritik för att vara orättvist.

– Om man bara hör om det kan man kanske uppfatta det som orättvist, men alla har ju samma chans. Det är ett lotteri, säger Lena Hansson, uthyrningschef på Telge Bostäder.

Kan även förhindra svartuthyrning

Förutom att det ger bättre ruljans i bostadskön menar Telge Bostäder att det även är en hjälp i kampen mot svartuthyrningen.

- Vi vet att många av de som i dag är utlämnade till dyra och osäkra svarta kontrakt, är aktivt sökande på de lägenheter som läggs ut men har för få poäng för att bli aktuella. Detta trots att de har de ekonomiska förutsättningarna att kunna få ett förstahandskontrakt, säger Lena Hansson.

BoLotto-vinnarna får kontrakten utan att ha varit på visning i lägenheterna. Se när den första vinnaren får nycklarna och besöker sin nya lägenhet för första gången i klippet ovan.

Lägenheter som är aktuella för BoLotto finns publicerade på Telge Bostäders hemsida i ett dygn. Under det här dygnet kan vem som helst i Telge Bostäders kö anmäla intresse på lägenheten. När lägenheten tas bort från hemsidan sköter systemet automatiskt den slumpvisa dragningen bland intresseanmälningarna. De mest populära boendeformerna som radhus och lite mer exklusiva lägenheter, till exempel stora lägenheter centralt med kakelugn, är borttagna.

För att ha möjlighet att hyra en lägenhet ska du uppfylla Telge Bostäders uthyrningskrav och vara beredd att flytta in så snart lägenheten är ledig att hyra.

Källa: Telge Bostäder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden i Södertälje

Mer i ämnet