Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter berätta om varför Rakhmat Akilov flyttats från anstalten på Hall till anstalten Saltvik. Foto: Ebba Nilsone/SVT

Terroristdömde Rakhmat Akilov har flyttats från Hall

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att terroristdömde Rakhmat Akilov flyttas från anstalten Hall i Södertälje till Saltvik i Härnösand, redovisas i Kriminalvårdens handlingar som SVT tagit del av. Och enligt uppgifter till SVT ska nu flytten ha blivit genomförd.

Kriminalvården kan inte uttala sig om enskilda interner på grund av sekretess men beskriver generellt varför interner som sitter långa straff på säkerhetsanstalt kan behöva flyttas.

– Det kan ha olika anledningar. Bland annat misskötsamhet eller vid längre vistelser kan den intagne behöva byta miljö och träffa andra ansikten. Det kan också behövas på grund av att en gruppkonstellation av interner inte fungerar tillsammans. Även personal kan behöva byta miljö. Längre vistelser kan slita på personalen, säger Tatjana Johansen, tillförordnande placeringschef på Kriminalvården.

Enligt Tatjana Johansen kan det också handla om att olika anstalter erbjuder olika program som kan behövas för att den intagne ska fullfölja sin planering för tiden den sitter i fängelse, såsom utbildning, terapiformer eller arbetsverksamhet.

Se mer i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Rakhmat Akilov? I videon får du en sammanfattning av hans bakgrund. Foto: Polisen/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.