Dan och Maria får tips av kursledaren Vanja Palmgren. De menar att små förändringar har lett till betydligt mindre tjat och bråk hemma. Hör dem berätta hur i videon. Foto: SVT/Klara Klintbo Skilje

De utbildas i föräldraskap: ”Vi har fått bättre rutiner”

Uppdaterad
Publicerad

För att fånga upp familjekonflikter innan de hinner bli för stora väljer många kommuner att erbjuda föräldrautbildningar. SVT har träffat ett föräldrapar i Södertälje vars vardag flyter på bättre än tidigare.

– Förut fokuserade vi mycket på regler och gränser, men nu vänder vi lite på det, säger tonårsföräldern Maria.

I skuggan av pandemiutbrottet förra året införde socialtjänsten i Södertälje kommun föräldrautbildningen Komet. Syftet med utbildningen är att minska tjat, undvika konflikter och förbättra relationerna inom familjen.

Förebygga psykisk ohälsa

– Vi vill kunna vara ett stöd för familjer i ett tidigt skede för att få möjlighet tillsammans med familjen att förebygga psykisk ohälsa, missbruk eller annan social problematik, säger Manal Daklallah på socialtjänstens förebyggande enhet.

Problemen som de deltagande föräldrarna vill ta tag i kan vara små eller stora.

”Gäller att ligga steget före”

Tonårsföräldrarna Dan och Maria i Södertälje har sett skillnader inom en rad områden i vardagen med sitt barn. Bland annat när det gäller läxläsning och dataspelstid.

– Kommer man till tjat då är man fel ute. Det gäller att ligga steget före och i god tid förbereda tonåringen på vad som förväntas, säger pappa Dan.

Hör om hur Dan och Maria har hittat sätt att undvika konflikter i videoklippet ovan.

Föräldrautbildningen Komet

Finns i ett hundratal kommuner i Sverige, bland annat i Södertälje och Stockholms stad.

Framtagen av forskare på Karolinska institutet och utvärderas löpande.

Grunden i Komet är att föräldrar behöver förändra sitt beteende och de får hemuppgifter vid varje träff.

Föräldrar som har gått Komet hos socialtjänsten i Södertälje har uppgett att deras relation till sitt barn har förbättrats och att tjat har minskat.

Källa: Socialtjänstens förebyggande enhet Nyckeln, Södertälje kommun, Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.