Hör Trafikverkets säkerhetschef om det utbredda fusket på teoriprov där Södertälje sticker ut i statistiken för upptäckta fall. Bilden på provsalen är tagen innan coronapandemin. Foto: SVT

Trafikverket om fusket på teoriprovet: ”Södertälje sticker ut”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vittnar om en omfattande affärsverksamhet där personer erbjuder avancerad teknisk utrustning mot betalning för att fuska sig till ett godkänt resultat på teoriprovet. Bilden delas av Trafikverket som även tror att mörkertalet är stort.

– Vi har inga siffror, men jag kan säga att det är sannolikt stort, säger Tomas Tronning, säkerhetschef på Trafikverket.

På Trafikverket har man senaste åren börjat arbeta mer aktivt med att upptäcka fusket och man använder sig bland annat av kameraövervakning i provsalarna.

– Vi har blivit bättre på att upptäcka mönster och använder kameror som ett stöd. Om kunskapsförrättaren upptäcker något misstänkt tar vi hjälp av övervakningskameror som kan zooma in och hitta dold utrustning i kläderna, säger Tomas Tronning.

”Södertälje sticker ut”

Totalt upptäckte myndigheten 185 försök till fusk under förra året i landets provsalar – och Södertälje sticker ut i statistiken.

– Vi vet ännu inte varför, men någon form av analys måste vi göra för att se vad vi kan sätta in för åtgärder just där, säger Tomas Tronning.

Bilden på provsalen ovan är tagen innan coronapandemin. I dagsläget används bara varannan plats för att hålla avstånd.

Upptäckta fusk i samband med teoriprov:

2019: 158 st

2020: 185 st

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.