Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barninfektionsläkaren Olof Hertting, möter barn som fått svåra komplikationer efter vattkoppor. Han är positiv till att vaccinet införs i barnvaccinationsprogrammet. Foto: Linda Asmar/SVT

Tre frågor om: Vaccin mot vattkoppor i barnvaccinsprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

Det går redan idag att betala för att vaccinera barn mot vattkoppor – men nu utreder Folkhälsomyndigheten om vaccinet ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

– Jag skulle gärna slippa behandla barn som får svåra komplikationer efter vattkoppor, säger barninfektionsläkaren Olof Hertting, på Karolinska Universitetssjukhuset.

De allra flesta som får vattkoppor får lindriga symptom. Men ett hundratal om året blir så sjuka att de behöver uppsöka sjukvård.

Barninfektionsläkaren Olof Hertting möter barn som fått hjärnhinneinflammation och lunginflammation efter att ha insjuknat i vattkoppor. Han är positiv till att vaccinet införs i barnvaccinationsprogrammet, trots att majoriteten får lindriga symptom.

Utredning klar innan årets slut

– Det är inget vaccin som kommer att ges på grund av att det är svår infektion, men eftersom alla drabbas blir det en sån stor bulk av fall som genererar en både sjukvård, men framförallt vabb och frånvaro från skola och arbete, säger han.

Folkhälsomyndighetens utredning har skjutits på tiden flera gånger och det senaste budet är att den förväntas vara klar efter sommaren, senast innan årsskiftet. Därefter ska regeringen ta ställning till om vaccinet ska införas i det nationella vaccinationsprogrammet för barn.

I klippet: Hör barninfektionsläkaren Olof Herttings tankar om att inför vattkoppsvaccinet i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.