Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill hålla borta så mycket sjukdom som möjligt”, säger Louise Johansson, som är positiv till vaccin mot vattkoppar. Foto: Maja Flygt/SVT

Snart kan vacccin mot vattkoppor bli gratis för barn – så tycker Södertäljemammor

Publicerad

Nu utreder Folkhälsomyndigheten om vaccin mot vattkoppor ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet och ges på BVC. Men inte alla vill ge sitt barn vaccinet.

– Jag vill hellre att mina barn får ett skydd på ett naturligt sätt, säger tvåbarnsmamman Sandra Gärdén.

På Barnens hus i Södertälje har en grupp mammor samlats med sina små barn. De har olika åsikter om vaccinet mot vattkoppor. En del tycker inte det är intressant då de flesta barn får milda symptom – andra vill skydda sina barn mot lidandet om vaccinet på barnavårdcentralen blir gratis.

Hör mammornas argument för och emot ett vaccin, i klippet ovan.

Folkhälsomyndighetens utredning om fördelar och nackdelar med ett vaccin förväntas bli klar senast innan årsskiftet. Därefter är det regeringen som ska rösta om det ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.