Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många undviker att styrketräna på grund av brist på kunskap om till exempel hur man ska lägga upp sin träning och vart man ska börja.

Hör personliga tränaren om tre myter om kvinnor och styrketräning

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har intresset för styrketräning bland kvinnor ökat kraftigt, men än idag lever missuppfattningar och myter om träningsformen kvar. PT:n och gymägaren Elsa Boqvist slår hål på några av dessa myter.

Kvinnor gjorde sitt stora intåg i gymmiljön på 90-talet medan männen gjorde det redan på 70-talet. På den tiden var det mycket gruppträning med aerobics, dansklasser och gymnastik som var populärt bland kvinnor medan männen byggde muskler. Men de senaste åren har intresset för styrketräning ökat bland kvinnor.

– Jag tror rädslan för tung styrketräning hos kvinnor kan komma mycket från de stereotypiska könsnormerna och det manliga synsättet på vad en kvinnokropp dels ska kunna göra och hur den ska se ut, säger Elsa Boqvist som är gymchef och PT.

Starta videon för att se om du går på de tre myterna om styrketräning.

Vilka är fördelarna med styrketräning?

• Motverkar depression och främjar sömn och kognitiva förmågor.

• Minskar risken för frakturer, benskörhet och skelett- och bensjukdomar.

• Motverkar cell- och muskelåldrande.

• Utsöndrar ämnen som dopamin och serotonin som ökar känslan av välbefinnande.

Källa: Svenska Kroppkultursförbundet (SKKF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.