Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Floraväktaren säger att parksliden var populär att sälja förut men att den på senare år har fått ett sämre rykte, då den sprider sig lätt och är svår att göra sig av med. Foto: Rosanna Lindén & Linda Asmar /SVT

Här tar kommunen sig an monsterväxten – med en duk

Uppdaterad
Publicerad

I Viksängen har parkslide spridit sig. Nu tar kommunen till med en duk i hopp om att förhindra att växten sprider sig till bostäder i området.

Parkslide ser ut att kunna bli förbjuden i Sverige men än så länge finns det inget krav på kommunerna att avlägsna arten. Trots det påbörjas nu ett arbete med att avlägsna växten från Viksängen i Södertälje.

– I Södertälje finns den inte utbredd på så många platser, men den finns säkert på en hel del tomter eftersom den har sålts en hel del tidigare, säger floraväktaren Mora Aronsson.

Mardrömsväxten parkslide

Som floraväktare besöker han platser där invasiva  och sällsynta arter finns, följer utvecklingen och bidrar till rapporteringen kring dessa.

Kommunens metod: En duk

Metoden som kommunen nu använder sig av i Viksängen är att täcka över roten med en duk, som ska hindra den från att ta sig upp.

– Det får vara platsspecifika lösningar, i och med att vi inte gjort detta tidigare får vi titta på hur vi ska göra på olika platser, säger Dag Salomonsen, entreprenadcontroller på Södertälje kommun.

I Viksängen har parkslide rotat sig under en längre tid. Kommunens duk kommer endast att täcka en del av beståndet och resten ska än så länge stå kvar.

Hur lång tid det skulle ta, och hur mycket det skulle kosta att ta itu med hela områden runt om i kommunen vet man inte än, och metod kan också variera beroende på plats.

Stora åtgärder som kostar

– Den som är i Viksäng täcker ungefär 75 kvadratmeter och plantduken kostar ungefär 3000 kronor, vilket är billigt i jämförelse med andra alternativ. Att ta sig an arten i kommunen skulle vara ett långt projekt, kanske 10-20 år, säger Dag Salomonsen till SVT.

Är Södertälje kommun redo för att ta sig an parksliden om det skulle förbjudas?

– Vi förbereder oss, det är stora åtgärder som kostar mycket pengar, säger Dag Salomonsen.

Titta på videon för att se hur parksliden har tagit fäste i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet