Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gruppledare Anders Önbäck (S) om hur han planerar att bilda majoritetsstyre i Nykvarn efter att ha blivit största parti i valet. Foto: SVT/Aida Arslanovic

Tre vinnare i valet i Nykvarn – han tar täten i kampen om makten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har ökat stort i valet och blir för första gången sedan Nykvarns kommunbildande största parti, tätt följda av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Nykvarnspartiet som suttit vid makten de senaste tjugo åren går i stället kraftigt bakåt och tappar nära hälften av sina väljare.

Av de tre vinnarpartierna är det nu Socialdemokraterna som är största parti med åtta mandat i fullmäktige, följt av Moderaterna med sju mandat och Sverigedemokraterna med sex mandat.

Socialdemokraterna samtalar nu med alla partier utom Sverigedemokaterna för att få till ett majoritetsstyre. Även Nykvarnspartiet.

Valet 2022 Nykvarn

– Folket röstade ju bort dem av en anledning, så de måste ändra sin politik i så fall, säger Anders Önbäck (S), gruppledare.

Och liksom grannkommunerna Eskilstuna och Strängnäs kan han även tänka sig att styra tillsammans med Moderaterna. Då krävs bara stöd från ett parti med ett mandat till för att få politisk majoritet. Något samarbete med Vänsterpartiet är dock inte aktuellt då partiet förlorade sitt mandat och åkte ur fullmäktige.

Moderaterna stänger inga dörrar

Johan Hägglöf är gruppledare för Moderaterna i Nykvarn, och han stänger inga dörrar för samarbete än.

Socialdemokraterna stänger dörren för SD, är det något ni också gör?

– Vi vill inte göra något uttalande om något parti ännu. Tillsammans vill vi göra det bästa för kommunen, och vilken konstellation återstår att se, därför tar vi inte avstånd från dem just nu, säger han till SVT.

Se mer om det politiska läget i Nykvarn och hör S gruppledare Anders Önbäck och SD:s gruppledare Mats Claesson i videon ovan.

Så här ser mandatfördelningen ut när samtliga röster räknats i Nykvarn.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Nykvarn

Mer i ämnet