Trots ras i divisionerna – tusentals på läktaren

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Södertälje SK i år spelar i Hockeyettan, alltså två divisioner från SHL är publikstödet näst intill intakt. Resultaten tycks inte kunna rubba kärleken till stadens hockeylag.

Det har gått ett drygt halvår sen kvällen i Sundsvall då nederlaget var ett faktum. Södertälje Sportklubb hade hamnat i Hockeyettan. Långt från svensk hockeys finrum.

– Det är som ett citat från en av våra ramsor, ”det är mer än ett spel vår förening gör mig hel”. Det var många som efter förra årets nederlag sa att det räcker och att de inte skulle köpa några säsongskort. Men det är samma personer som sitter här på läktaren i år igen. Man behöver en sommar sen är man tillbaka, säger Fredrik Andersson som är ordförande i supporterklubben.

Slår sina motståndare på läktaren

Trots att laget nu spelar mot i en betydligt lägre division än vad publiken förväntar sig så finns stöd från södertäljeborna kvar. På premiärmatchen kom över 3.000 åskådare . Laget har mer publik än samtliga andra matcher i en ligaomgång. Hammarby som i år spelar i samma serie som SSK hade i sin hemma premiär endast runt 200 åskådare.

En anledning till det stödet stavas tradition. Föreningen har funnits sedan 1902 och sju gånger har man blivit svenska mästare. Senaste gången 1985. Ofta går stödet till klubben i arv från generation till generation. Ett stöd som enligt klubbdirektören Mats Perhem är hjärtat i SSK.

– Föreningen är helt beroende av supportrar och de ideella krafter som finns. Vi överlever inte annars, säger han.

Hot och våld

Men samtidigt kan supporterstödet bli för mycket. Efter förra årets usla resultat vandaliserades spelares bilar och Mats Pernhem blev hotad.

– Det är viktigt att vi håller på det yttre regelverket. Till 99 procent gjorde ju alla det. Det är beklagligt men jag är jätte nöjd med hur det har utvecklat sig.

I dag står han själv strax jämte supportrarna och tycks känna igen nästan varje SSK-are. Som fortsätter att komma oavsett resultat.

– Man såg även förra säsongen att det var runt 2.500 som aldrig svek. Det är samma personer som sitter här i år. Dessa personer plus några till är tillbaka i år och det kommer vara kvar här, var så säker, säger SSK-supportern Kristina Ek och skrattar.

Vägen tillbaka

SSK har börjat säsongen mycket lovande och förhoppning hos supportrarna är nu stor på att man ska tillbaka till hockeyns finrum.

– Vi ska vara en elitförening. Visst spelar vi i Hockeyettan nu men det är ju inte där vi ska vara. 3.030 personer på en premiärmatch i Hockeyettan tycker jag symboliserar att hockeyn är viktig i Södertälje, säger Fredrik Andersson.

På onsdagen spelade SSK match mot Hudiksvall vilket blev en målrik historia. SSK tog hem vinsten med 7-3 och nu toppar laget tabellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.