Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om turerna kring Södertäljes finska klasser – på 60 sekunder. Foto: SVT

Turerna kring Södertäljes finska klasser – på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

De finska klasserna på Stålhamraskolan upphör som egna klasser till hösten, vilket upprört föräldrar vars barn går på skolan.

– En anledning till att vi valde att bo i Södertälje var för att vårt barn skulle gå i den finska klassen, säger Niklas Kitterfeldt i videon.

Planen är nu att de finska klasserna upphör som åldersblandade klasser och att eleverna erbjuds finskspråkig undervisning i utvalda ämnen i grupp.

Spela klippet ovan för att se mer om de finska klasserna: ”Vi är arga”.

Södertälje – ett finskt förvaltningsområde

Som en del av finskt förvaltningsområde har Södertälje kommun ett särskilt ansvar att värna om det finska språket. Som finsktalande har du bland annat:

• rätt att använda finska i dina kontakter med kommunen samt att på förfrågan få beslut och motiveringar som berör den kommunala verksamheten översatta muntligt eller skriftligt till finska.

• rätt till förskoleverksamhet samt äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska.

• utökad rätt till undervisning i modersmål för elever som tillhör den sverigefinska minoriteten.

Kommunen har också en skyldighet att informera den sverigefinska minoriteten om dessa rättigheter samt erbjuda möjlighet till inflytande i frågor som berör dem.

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stålhamraskolans finska klasser

Mer i ämnet