En pågående konflikt om vem som äger ett flertal assyriska/syrianska kyrkor oroar assyrier/syrianer i Sverige. Yilmaz Kerimo (S) riksdagsledamot från Södertälje är en av de engagerade i frågan. Foto: Linda Asmar/TT

Konflikt om kloster i Turkiet skapar oro i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

En pågående konflikt om vem som äger ett flertal assyriska/syrianska kyrkor, kyrkogårdar och kloster i Turkiet oroar många i Södertälje.

Turkiet har genomfört en reform som omvandlade provinsen Mardins status till storstadskommun, vilket innebär att den turkiska regeringen anser sig ha äganderätt till byggnader och mark i området.

Ett dussintal assyriska/syrianska kyrkor och kloster omfattas av reformen och har enligt tidningen Agos konfiskerats av staten, en uppgift som dock förnekas av turkiska myndigheter.

Och frågan väcker nu stort engagemang hos många Södertäljebor som har sina rötter i området.

– Det har väckt jättemånga känslor, många Södertäljebor är därifrån. Det syrisk-ortodoxa klostret Mor Gabriel är som ett Mecka för assyrier/syrianer, alla som bor i Södertälje har en relation till det, säger Yilmaz Kerimo, socialdemokratisk riksdagsledamot från Södertälje.

Avvaktar utvecklingen

Det är i nuläget oklart hur situationen kommer att utvecklas eftersom Turkiet uppges ha backat i vissa delar av reformen.

Från svenskt håll följer föreningar och organisationer utvecklingen, och det finns även en viss beredskap för att stödja kyrkorna i området.

– Det håller på att bildas en delegation som är redo att åka ner och åka till Midyat och Ankara för att påpeka att det som hänt är odemokratiskt och strider mot minoritets rättigheter, säger Yilmaz Kerimo.

Även den assyriska paraplyorganisationen Assyrian confederation of Europe, som det svenska assyriska riksförbundet hör till, har fört diskussioner om att åka till Turkiet.

– Det har först sådana diskussioner att vi ska dit, främst som moraliskt stöd för att kämpa mot de här besluten. För att visa att de har stöd utanför Turkiet, säger Afram Yacoub verksamhetsledare assyriska riksförbundet.

Turkiet

Turkiet genomförde för ett par år sedan en reform som omvandlade den turkiska provinsen Mardins status till storstadskommun. Byarna i området blev därmed stadsdelar till den nya storstaden.

Många assyrier/syrianer har sina rötter i området, och oroas av reformen.

Omvandlingen av Mardins status har gjort att den Turkiska regeringen anser sig ha äganderätt till byggnader och mark i området.

Det som tidigare var i byarnas ägo ska enligt vissa uppgifter föras över till myndigheten för religionsfrågor, vilket dock dementeras av turkiska myndigheter.

Många kyrkor, kyrkogårdar och kloster påverlas, bland annat Mor Gabriel-klostret vilket är det största syrisk-ortodoxa klostret i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.