Polisen på plats i Saltskog i Södertälje efter dödsskjutningen. Foto: SVT

Två åtalas efter dödsskjutning i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig pojke dog och en 16-årig pojke skadades svårt i en skottlossning i Saltskog i oktober. Nu åtalas två personer för medhjälp till mord och mordförsök.

Det är det första åtalet gällande mord efter våldsvågen som bröt ut i staden under 2022.

Mordet i Saltskog på torsdagskvällen den 6 oktober 2022 var den femte skjutningen på mindre än två veckor i Södertälje, och den tredje med dödlig utgång inom loppet av en vecka i staden.

– De gångna veckorna kommer gå till historien som Södertäljes svarta veckor, sade kommunalrådet Boel Godner (S) i ett tal på Stora torget tre dagar senare, då Södertäljebor samlades för en manifestation mot våldet.

Våldsspiralen i Södertälje

På tisdagen åtalades två män för inblandning i dödsskjutningen den 6 oktober. De åtalas båda för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Enligt åtalet har männen hanterat en motorcykel, elsparkcyklar och klädesplagg som använts av gärningsmännen vid brotten.

”Jag bedömer att de här brotten är ett led i en konflikt mellan olika grupperingar inom den kriminella nätverksmiljön i Södertälje”, säger åklagare Mikael Carlsson i ett pressmeddelande.

Totalt sköts sju personer ihjäl under våldsvågen i Södertälje under 2022. En konflikt mellan två falanger av det som tidigare kallades Södertäljenätverket tros ligga bakom händelserna.

Hör boende om skottlossningen i Saltskog, i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Catharina Öhrström och Habip Delejon om den senaste tidens oroligheter i området. Foto: SVT/Linda Asmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet