Foto: SVT

Nytt bostadsområde öppnar för samarbete Södertälje/Salem

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Salem är positiva till planerna att bygga 231 nya småhus i Högantorp. Marken ligger delvis i Södertälje kommun och Salempolitikerna vill nu se ett samarbete mellan kommunerna.

Salems kommunstyrelse har beslutat om att ge ett positivt planbesked för sammanlagt 177 småhus i Högantorp. Enligt planen ska husen byggas öster om Salems golfbana och norr om Högantorpsvägen.

Planer över kommungränsen

Men eftersom byggbolagets planer också omfattar 54 småhus söder om Högantorpsvägen, i Södertälje kommun, beslutade Salempolitikerna även att ta kontakt med Södertälje för ett eventuellt samarbete.

– I dessa tider av bostadsbrist i hela länet så tycker jag att man måste ha väldigt starka skäl för att säga nej till ett bostadsprojekt. Vi tycker det här är ett intressant bostadsprojekt och vill gärna säga ja till det, säger kommunstyrelsens ordförande i Salem, Lennart Kalderén (M).

Naturskönt område

Det är ett väldigt naturskönt område. Det kan väcka protester. Hur ser du på det?

– Jag tror inte det. Jag tror snarare att man ser det här som ett sätt att liva upp området och få fler folk att bosätta sig här ute så att alla kan ha nytta av att det är bättre befolkningsunderlag.

Men bygget är inte helt okomplicerat. En stor utmaning handlar om bilvägen till Högantorp som går genom en allé. Den vägen är för smal och behöver breddas vilket kommer innebära att träd måste offras.

Alléträd måste fällas

Det måste vara kontroversiellt förslag? Den här allén är väldigt vacker.

– Ja, den är kulturskyddad och den är biotopskyddad som det heter, då det finns sällsynt djurarter här. Så länsstyrelsen måste säga ja till att den isåfall förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.