Foto: SVT

Köpte in importerat hö efter dålig skörd i Sverige – fick kasta en tredjedel

Uppdaterad
Publicerad

Efter den torra sommaren har hästbonden Jeanette Hansen Widén från Hölö tvingats köpa in importerat hö från Tyskland. Många av höbalarna var svamp- och mögelangripna vilket har lett till att Jeanette har fått kasta nästan 30 procent av allt foder. Se Jeanette berätta i videon ovan.

Förra sommaren fick endast Jeanette ihop 13 höbalar från sin gård, i normala fall brukar hon få ihop drygt 100 höbalar. På grund av torkan har hon istället fått beställa 80 höbalar från Tyskland, men en tredjedel visade sig vara svamp och mögelangripna när hon packade upp lasten.

– Det var lite som att köpa grisen i säcken. Vi fick kontakt med en hästkille som hade kontakter i Tyskland som hade hö att sälja, säger Jeanette Hansen Widén.

Hästarna har fått mask

Torkan har även lett till att hästarna äter på ställen där de i vanliga fall aldrig skulle äta, vilket har lett till att hästarna fått parasiter.

– Hästar har rator där de inte äter utan där de bajsar och kissar, men finns det inget annat gräs att äta söker de sig till dessa rator och får i sig parasiter såsom mask, säger Jeanette.

Jordbruksverket: ”Brukar inte importera foder”

Kjell Wejdemar på Jordbruksverkets djurhälsoenhet beskriver att Jeanette Hansen Widéns problem är en ny företeelse i Sverige.

– Vi brukar inte importera grovfoder alls till Sverige, det var ett extremt år förra året, säger han.

Jordbruksverket har inte fått in några anmälningar om klagomål på hö från utlandet.

– Men jag pratade med flera personer förra året som uttryckte att det var en desperat situation och vi har hört ryktesvägen att vissa har haft de här problemen, säger Kjell Wejdemar. 

Han tipsar drabbade foderköpare om att höra av sig till leverantören.

– Det finns en gemensam lagstiftning inom EU om att foderkvaliteten ska vara god så det borde ju innebära en viss säkerhet, säger Jordbruksverkets Kjell Wejdemar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.