Foto: Aida Arslanovic/SVT

Kraftig ökning av sprängmedel – ny trend bland kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Antalet undersökningar av explosiva ämnen har kraftigt ökat i år jämfört med tidigare, det visar siffror från Nationellt forensiskt centrum, NFC. På senare tid har sprängningar använts som en ny metod bland kriminella, det menar polisen.

– Det är definitivt en ny utveckling som är kopplad till det kriminella nätverket, säger Magnus Köhler på Södertäljepolisen.

Antalet undersökningar har ökat flera år i rad, men både förra året och hittills i år har ökningen varit ovanligt stor.

– Alla typer av explosiva ämnen har ökat. Det går inte att säga att specifikt handgranater eller exempelvis bildetonationer ökar mer än annat, utan allt har ökat, säger Annika Carlsson, gruppchef för kemisektionen på NFC.

Beslagtar i större utsträckning

Polisen delar bilden av att explosionerna ökat, och menar att det är en ny utveckling som kopplas till konflikter mellan kriminella nätverk. De beslagtar även mer explosiva ämnen innan de hunnit detonerat vilket också gör att undersökningarna ökar.

2019: 364 st

2018: 255 st

2017: 222 st

2016: 172 st

2015: 151 st

2014: 98 st

2013: 98 st

2012: 94 st

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer